Už přišel čas na úklid lněného oblečení? Jak jej údržbou nezničit?

Sponzorované odkazy:

Už přišel čas na úklid lněného oblečení? Jak jej údržbou  nezničit?

Lněné oblečení k létu patří stejně jako slamák a plavky. Len je přírodní, prodyšný a odolný, což z něj dělá skvělou látku na ložní prádlo a oblečení, zejména v létě. Není to však látka s nejnižšími nároky na údržbu, protože vyžaduje správnou péči, aby zůstala v dobré kondici. Podobně jako vlna patří mezi látky s největší pravděpodobností, že se během praní a sušení srazí.

Pojďme si nejdříve připomenout proč lněné oblečení a bytové textilie milujeme

Lněné oblečení má mnoho výhod, zejména v létě. Zde jsou některé z nich:

Chladivost: Lněná látka je příjemně chladivá na dotek a skvěle reguluje teplotu těla. Je ideální pro horké letní dny, kdy se rtuť teploměru vyšplhá nahoru. Absorpce a odpařování vody: Tkaniny ze lnu dobře absorbují vlhkost a rychle ji odpařují. Jsou proto vhodné na výrobu utěrek, povlečení a ubrusů. Len je hypoalergenní: Lněný materiál odolává prachu a roztočům, což ocení alergici. Ochrana proti UV záření: Lněné oblečení poskytuje přirozenou ochranu před slunečním zářením. Ekologičnost: Na zpracování lněné látky se používá méně vody a chemikálií než u bavlny, což je ekologicky příznivé.

To už jsou zajímavé benefity, které za trochu více námahy při praní stojí, že? Nemyslete si, že se vám lněné oblečení dokáže srazit pouze v sušičce. I praní při vysokých teplotách a sušení na přímém slunci na něm může zanechat nepěknou paseku.

POZOR TIP PRO ZAČÁTEČNÍKY: Když koupíte lněný výrobek, počítejte s tím, že se napoprvé srazí vždycky, proto si oblečení kupte trošičku volnější. Lněné výrobky se mohou srazit běžně i o 4 %.

Poté může dojít k dalšímu smrštění až o 10 % při jakémkoli vystavení příliš vysokému teplu a vlhkosti, ať už v pračce nebo sušičce. Len se vyrábí přeměnou vláken rostliny lnu na přízi, ze které se pak tká látka. Vlhkost a teplo způsobují smrštění těchto vláken, což sráží látku jako celek. Smrštění už nevrátíte, tak mu raději předcházejte.

Pokaždé, když prádlo ze lnu vyperete, bude o něco měkčí. Na cedulce najdete konkrétní pokyny pro praní a sušení. Obecně platí, že pro praní máte dvě možnosti: ruční praní nebo použití pračky nastavené na jemné praní. V každém případě použijte pouze vlažnou vodou a jemným čisticím prostředek a NIKDY nepoužívejte na len bělidla.

Některé kusy prádla mohou jít do sušičky, zatímco jiné je třeba sušit na vzduchu. Používáte-li sušičku, nastavte nízkou nebo střední teplotu, vyjměte prádlo, dokud je ještě vlhké, a zbytek nechte doschnout na vzduchu. V případě pochybností je sázkou na jistotu úplně sušičku vynechat. I když to trvá o něco déle, prádlo na vzduchu schne poměrně rychle a tato metoda pomáhá předcházet srážení. Věci stačí zavěsit nebo položit naplocho a uschnout. Umístěte je mimo přímé sluneční světlo, které může změnit barvu látky – navíc v létě je i na sluníčku příliš vysoká teplota a i ta ze sluníčka může výrobky ze lnu srazit.

POZOR: Prádlo ze lnu perte odděleně od ostatního prádla, abyste zabránili nevzhlednému žmolkování. Ujistěte se, že mají dostatek místa v pračce. Kroucení lněného materiálu v pračce je dalším důvodem ke smrštění a může také poškodit vlákna.

Jednou z nevýhod prádla ze lnu je, že je náchylné k mačkání. Některým lidem to vyhovuje, nebo dokonce preferují mírně vrásčitý vzhled lněného oblečení, ale pokud nejste fanouškem zmačkaného outfitu, existuje několik metod prevence. Nejprve můžete prádlo natáhnout a uhladit ručně, než jej položíte naplocho, aby uschlo. Pro ještě hladší vzhled prádlo žehlete na nejnižší stupeň, který vaše žehlička dovolí, dokud je ještě mírně vlhké praním. Úplně nejlepší bude, pokud ještě oblečení budete žehlit přes kus bavlněné látky.

Článek Už přišel čas na úklid lněného oblečení? Jak jej údržbou nezničit? byl publikován 9. září 2024 v 07.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...