Jak prát plavky, aby vám vydržely celou sezónu

Sponzorované odkazy:

Jak prát plavky, aby vám vydržely celou sezónu

Nalezení těch správných plavek je opravdu náročné, ať už jste závodní plavci nebo jen chcete relaxovat u bazénu, či u moře na pláži. Teď, když jste našli ty správné plavky pro vás, určitě si je nechcete zničit neodborným zacházením. Způsob praní plavek bude mít obrovský vliv na to, jak dobře drží tvar a barvu.

Látky, ze kterých se vyrábějí plavky se hodně opotřebovávají bazénovou chemií, ničí opalovacími krémy, solí, potem a pískem, ale pokud se naučíte plavky prát správným způsobem, můžete plavky udržet ve skvělé formě po celou letní sezónu.

Jak často prát plavky

Po každém nošení plavky nezapomeňte vyprat – i když jste nebyli ve vodě. Opalovací krémy obsahují složky, které mohou poškodit látku a mohou vést k případnému rozpadu materiálu, aby toho nebylo málo, některé SPF jsou škodlivější než jiné, minerální látky a oleje mohou časem způsobit žloutnutí nebo postupné skvrny, pokud plavky nejsou správně vyprané. To nejlepší, co můžete pro své plavky udělat, je opláchnout je ve studené vodě, jakmile je svléknete. Ještě lepší je, když naplňte umyvadlo studenou vodou a nechte plavky namočené alespoň půl hodiny, abyste odstranili většinu chemikálií a tělesné nečistoty, které mohou látku poškodit. Chcete jít na pláž připraveni? Vezměte si s sebou igelitový sáček a čistou vodu, do které plavky namočíte, než půjdete zpátky do hotelu.

Jak prát plavky ručně

Nejlepší je prát plavky v ruce, protože ruční mytí je šetrnější a pomáhá předcházet roztahování a ničení elastických látek. Nejlepší je prát plavky v mýdlové vodě. Nalijte do nádoby nebo umyvadla trochu vlažné vody, přidejte mýdlový prací prostředek, obyčejné mýdlo, anebo speciální prací prášek na praní aktivního oblečení. S přípravkem to nepřehánějte, stačí množství velikosti polévkové lžíce. Z plavek jdou vypláchnout prostředky stejně špatně, jako ostatní chemikálie. Chcete-li mít jistotu, že jsou plavky opravdu čisté použijte speciální desinfekční prostředek, anebo přidejte trochu octa.

Ujistěte se, že perete plavky naruby, příliš je nedřete. Nepoužívejte agresivní kartáče, ani na odstranění skvrn od opalovacího krému. Jemná látka, ze které bývají plavky vyrobeny, je příliš citlivá, abyste se ji snažili vydrhnout hrubým násilím.

Pořádně plavky několikrát propláchněte v čisté vodě, jemně z nich vymačkejte vodu. Žádné agresivní ždímání, aby vám co nejrychleji plavky uschly! Plavky srolujte do froté ručníku, aby absorboval přebytečnou vodu, nebo je jednoduše zavěste, aby uschly na místě s dobrou cirkulací vzduchu, mimo přímé sluneční světlo, které může způsobit vyblednutí barev. Pro urychlení sušení přidejte ventilátor. Vynechejte sušičku, protože vysoké teploty mohou látku trvale poškodit.

Článek Jak prát plavky, aby vám vydržely celou sezónu byl publikován 24. června 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...