Než uklidíte zimní oblečení

Sponzorované odkazy:

Než uklidíte zimní oblečení

Neměli jste během hektického jara čas přebrat šatník a uklidit všechny kabáty a huňaté svetry? Nezoufejte, nejste jediní. A nakonec – tím lépe pro vás, protože s našimi radami se nedopustíte obvyklých chyb a půjde vám to rychleji od ruky.

Ať již ukládáte zimní oblečení na půdu, ve sklepě nebo v horních policích vašich skříní, určitě si s tím dejte trochu práce. Zimní oblečení si nezaslouží být naházeno jedno přes druhé v plastových boxech, jinak vám příliš dlouho nevydrží. Čas, který věnujete správnému uložení zimního oblečení se vyplatí, protože si na podzim poděkujete, až vybalíte voňavé svetry bez děr od nenechavých šatních molů.

Jaké chyby při ukládání oblečení nejčastěji děláte?:

Neperte oblečení před uložením

Tohle oblečení na sobě nějakou dobu nebudete, takže ho není třeba prát, že? Špatně! Skladování oblečení – od teplých punčochových kalhot po svetry – se skvrnami od jídla, či zápachem nejen ztěžuje pozdější odstranění skvrn, ale může také přitahovat hmyz a škůdce. Místo toho vyperte nebo chemicky vyčistěte oblečení a ošetřete případné skvrny před uložením zimního oblečení. Navíc v budoucnu budete vděční, když otevřete koše plné oblečení, které je připraveno na nošení v zimě.

Nechrání oblečení před moly

Pokud jste někdy měli oblíbený svetr okousaný hladovým molem, pak víte, jak vás to dokáže naštvat. Vynechejte páchnoucí kuličky na odpuzení molů a zastrčte do přihrádky snítku levandule nebo nějaké voňavé kousky cedru – obě vůně moly odradí. V drogerii DM nabízí spoustu možností, jak své prádlo ochráníte.

Přeplňujete boxy na uskladnění oblečení

Kdo z nás má spoustu místa na uskladnění oblečení, že? A tak ve snaze ušetřit drahocenné centimetry nacpeme boxy a krabice k prasknutí. Jsou kousky oblečení, které vám omezený prostor odpustí – třeba nadýchané zimní bundy. Naopak boty se vám na podzim zpátky jen tak nenarovnají. Měli byste je vycpat například novinami, použít speciální narovnávače, samozřejmostí je uskladnit pouze vyčištěné a ošetřené boty.

Skladování na špatném místě

Při výběru místa pro uložení zimního oblečení dejte přednost místu, které je chladné, suché a chráněné před slunečním zářením. Podkroví nebo sklep je oblíbenou volbou, ale ujistěte se, že v této oblasti nedochází k extrémním teplotním výkyvům, které mohou poškodit oblečení. Vyhněte se také vlhkým místům, protože vlhkost může způsobit plísně. Pokud nemáte podkroví nebo sklep se stabilní teplotou, zvažte uložení mimosezónního oblečení pod postel nebo do zásuvek úložného lůžka, na vysoké police ve skříni nebo do náhradní skříně ve vaší domácnosti. Část z toho můžete dokonce schovat do úložného prostoru nábytku, například do čalouněné lavice ve vaší ložnici.

Nepoužívání správných krabic a obalů

Vintage kousky nebo jemné ručně pletené a háčkované svetry neskladujte v plastových boxech a obalech, bude pro ně lepší papírový obal, který umožní oblečení „dýchat“.

Článek Než uklidíte zimní oblečení byl publikován 19. června 2024 v 07.00 v rubrice Dámská móda, Dětská móda a Pánská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...