Co si nesmíte zapomenout zabalit na dovolenou?

Sponzorované odkazy:

Co si nesmíte zapomenout zabalit na dovolenou?

Dovolené máme v plném proudu, jistě se také někam za sluníčkem chystáte. Balení vám ušetří náš seznam, kde je sepsáno nejen oblečení, ale i další „důležitosti“, bez kterých se na dovolené neobejdete. Balení na dovolenou je stres a shon, zejména, pokud máte děti a chodíte k tomu do zaměstnání. Vše nakoupit, zařídit hlídání domácích mazlíčků, zabalit a připravit rodinku, aby byla nastoupená na letišti v danou hodinu, bývá zejména pro maminky extrémní stres.

Na co určitě nezapomenout?

Cestovní dokumenty – Bez ohledu na to, kam cestujete, je nezbytné mít v pořádku všechny cestovní doklady. V dnešní době je snadné mít vše na jednom místě pro jistotu v digitálních kopiích, kdyby vám doklady na cestách někdo ukradl. Pečlivě si ofoťte pasy, občanky, letenky, ale i další důležité doklady. Určitě je budete muset mít s sebou i ve fyzické podobě, ale jistota je jistota. Bez jakých dokladů nemůžete vyrazit? Do některých destinacích se nedostanete bez platného víza, to je třeba začít zařizovat včas. Letenky, palubní lístky, potvrzení o rezervaci hotelu, či ubytování. Mějte u sebe i důležité kontakty pro případ nouze, ofocenou smlouvu o cestovním pojištění, kartičku zdravotní pojišťovny. Nezapomínejte na to, že vám pas musí platit dostatečně dlouho, do některých zemí vás s pasem, kterému končí platnost do šesti měsíců ani nedostanete. Plánujete-li si v místě dovolené půjčit automobil, zabalte si i řidičský průkaz.

S oblečením to nepřehánějte

Záleží na tom, kam vyrážíte, ale pokud na klasickou dovolenku k moři, vyvarujte se klasického zlozvyku, kdy se lidé snaží nasoukat do kufru všechno letní oblečení ze skříně. Ruku na srdce, stejně na dovolené nejčastěji oblékáme plavky a tričko a kraťasy, či šaty. Mějte hlavně na paměti kulturní normy dané země, pamatujte na nutnost zahalení dekoltu na veřejnosti, nebo alespoň v náboženských objektech. Chybět by neměly ani sluneční brýle, pokrývka hlavy, pohodlné boty a nějaké žabky, či pantofle k bazénu a na pláž. Volte snadno kombinovatelné oblečení, pokud si zakládáte na módě, klidně si zabalte monochromatické komplety. Důležité je, abyste měli i oblečení, které lze vrstvit, pokud bude chladněji. Mikinu, sako, kardigan, či svetřík. Nezbytným doplňkem je pak crossbody taška, díky které budete mít peníze a doklady blízko u těla a snadněji je ochráníte před zlodějíčky, než například v tlačenici v batohu.

Kosmetika

Do letadla s sebou netahejte všechnu dekorativní kosmetiku, jež vlastníte. Zabalte pouze základní make-up, stíny, řasenku, zásobte se opalovacím a hydratačním krémem. Raději si sbalte léky, které pravidelně používáte.

Elektronika

Před odjezdem si zkontrolujte paměťovou kartu ve fotoaparátu, jste-li zvyklí fotit na mobilní telefon, určitě se vám fotky ukládají i do cloudového úložiště, tak problém s nedostatkem místa mít určitě nebudete. Rozhodně by vám však neměla chybět nabíječka na mobil (ověřte si, zda nebudete potřebovat adaptér do sítě), hodit se mohou i sluchátka, když vyfasujete otravné sousedy v letadle, či v hotelu. Jste-li zvyklí číst, stáhněte si knihu do mobilu, nebudete s sebou muset vozit elektronickou čtečku na knihy. Musíte-li o dovolené alespoň trochu pracovat, zabalte si notebook, ale tablet nechte doma. Na dovolené máte odpočívat, užívat si života a nasávat místní atmosféru a ne koukat do elektronických gadgetů. Můžete vzít dovolenou jako formu digitálního detoxu.

Článek Co si nesmíte zapomenout zabalit na dovolenou? byl publikován 12. července 2023 v 00.00 v rubrice Nákupy. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...